Upozornění na falešné PP

28.06.2014 08:58

Vážení příznivci ježků,

tentokrát se velmi důležité upozornění týká hlavně zájemců z řad veřejnosti, která není věci znalá. 

Vzhledem k tomu, že se již dost často začínají objevovat inzeráty na prodej mláďat s rodokmenem či PP a ve skutečnosti se jedná o ježky, kteří nejsou registrovaní u KCHJ, snažte se prosím v této věci být poněkud obezřetní. Bohužel, někteří lidé inzerující malé ježky sice k nim dávají jistý papír, kde jsou vyznačeni nějací předci, nezřídka však v těchto výpisech dochází k chybám (záměna otce za matku a někdy i chybné přiřazení celých generací k nesprávnému předkovi, chybné barevné označení, uvedení pojmu "chovatelská stanice" přímo v domnělém PP - přitom u ježků tento pojem neexistuje, máme pouze registrovaná stáda), dokonce, a to bych již hodnotila jako podvod, se mi již několikrát dostaly do ruky rádoby PP vydané pro ježky, kde je uvedeno, že mláďata jsou registrována pod některou ze základních organizací Českého svazu chovatelů. U tohoto prosím opravdu pozor - ČSCH žádnou speciální ZO pro ježky nemá a ježci nejsou zařazeni ani do programu jiných ZO věnujících se drobným savcům! Ježky v současné době na území ČR a Slovenska registruje pouze jediná organizace, a tou je KCHJ.

Pokud máte zájem o mládě z registrovaného chovu, skutečnost, že je chovatel registrovaný a dodržuje chovatelský řád a etický kodex chovatele, lze zjistit několika jednoduchými způsoby. Každé registrované stádo vlastní certifikát jedinečnosti názvu a prefixu jemu přiděleného a tím oprávnění tento název a prefix používat. Většinou mají chovatelé tyto certifikáty v elektronické podobě vystaveny na svých webech. Pokud ne, dostávají jej i v laminované podobě a neměl by být tedy pro chovatele sebemenší problém Vám existenci svého stáda prokázat.

Stejně tak jsou všechna registrovaná stáda uvedena na seznamu registrovaných stád na webu KCHJ. Pokud zde stádo není uvedeno, může se jednat o první vrh, kdy chovatel zatím stádo ještě nezaregistroval. Takovéto situace však nastávají velmi zřídka a totožnost chovatele můžete stejně dobře ověřit na seznamu členů KCHJ. Pokud jméno chovatele není uvedeno ani na jednom ze seznamů, s největší pravděpodobností jste narazili na podvodníka.

PP vydané KCHJ mají vždy uveden znak Klubu jak na přední, tak i vnitřní straně, stejný znak je použit jako vodotisk na vnitřní straně PP a průkaz je opatřen razítkem a podpisem vydávajícího registrátora. Každý PP také obsahuje unikátní ID, pod kterým je ježek zapsán v registru. Pakliže rodokmen, který jste dostali ke svému mláděti tyto náležitosti neobsahuje, mládě není registrováno pod KCHJ! Průkazy původu registrovaným ježkům jsou vždy vydávány registrátorem, není tedy možné, aby si chovatel doma vyplnil jakousi tabulku neověřenými údaji a poté ji vydával za PP KCHJ. Chovatel také po Vás bude pro zápis do registru potřebovat jisté osobní údaje. Pokud tyto údaje sdělit nechce, pak zcela jistě mládě registrováno nebude.

Podobná situace panuje mezi inzeráty s "chovnými ježky". Chovný ježek je to zvíře, které má přidělenu I. nebo II. chovnou třídu, tzn. bylo úspěšně bonitováno. Pokud někdo inzeruje prodej chovného ježka, musí být ježek zapsán na seznamu chovných zvířat. Pokud ani v jednom ze seznamů zapsán není, pak se jedná o podvod! Možná inzerující používá ježka k rozmnožování, nicméně oprávněnost zařazení do chovu není ničím doložena a může se tak stát, že si pořídíte zvíře k chovu absolutně nevhodné. Přidělení chovné třídy je také potvrzeno na zadní straně PP a opatřeno podpisem poradce chovu, který ježka bonitoval a razítkem registrátora.

A malý postřeh na závěr - nenechte se zmást cenou. V mnoha případech jsou neregistrovaní ježci z množíren nedodržujících základní etická a chovatelská pravidla prodáváni ve stejných cenových relacích a někdy dokonce vyšších, než poctivě odchovaná ježčata z registrovaných chovů. Také různá superlativa, jako "chovní ježci pocházející z nejlepších chovatelských stanic" se zpravidla nezakládají na pravdě a ježci používaní v chovech těchto množíren pochází zase a opět pouze z další podobné množírny.

Prosíme - z lásky k ježkům - nepodporujte tyto "chovatele", kteří ani nedopřejí svým samičkám potřebný odpočinek mezi vrhy a v případě, že již nemohou mít mláďata, se jich nemilosrdně zbaví.

V případě nejasností ohledně registrace Vámi vybraného mláděte nás neváhejte kontaktovat na e-mailu KCHJ - jezek-klub@seznam.cz - rádi Vám na Vaše otázky odpovíme.

 

Za výbor KCHJ,

Eva Němčanská